Czym jest i dla kogo jest przeznaczona dieta niskohistaminowa?
Dieta niskohistaminowa nie jest ani dietą odchudzającą ani tymczasową modą. Jest wymogiem zdrowotnym dla osób cierpiących na nietolerancję histaminy.
Histamina jest hormonem wytwarzanym przez organizm i pełniącym wiele istotnych funkcji. Jest uwalniana pod wpływem m. in. kontaktów z alergenem i dopowiada za reakcje alergiczne.
Histamina znajduje sie również w niektórych produktach spożywczych. W prawidłowo funkcjonujacym organizmie jest rozkładana za pomocą enzymu DAO.
U osób z nietolerancją histaminy występuje brak lub niedobór enzymu DAO, przez co histamina kumuluje sie w organizmie wywołując reakcje tzw. pseudoalergiczne: katar, świąd, wysypkę, opuchliznę, zatwardzenia, pieczenie oczu itp. Histamina wydzielana w zbyt dużej ilości może wywolać nawet wstrząs anafilaktyczny.
Osoby z nietolerancją histaminy muszą stosować dietę niskohistaminową. Pozwala ona na wyeliminowanie z diety produktów z wysoka jej zawartością i ograniczenie reakcji pseudoalergicznych.
W diecie niskohistaminowej należy przede wszystkim unikać produktów wysoko przetworzonych, wędzonych, serów długo dojrzewających, konserwantów, alkoholu i kiszonek.
W przypadku bardzo dużej nietolerancji histaminy dieta może być niewystarczająca. Należy wtedy uzupełniać w organizmie enzym DAO w postaci suplementu diety.
Produkty dobrze tolerowane*:
- jajka,
- ziemniaki,
- ryż,
- mięso z wyłączeniem wieprzowiny,
- twaróg, maślanka, śmietana
źródło