Karczochy mogą zająć bardzo ważne miejsce w diecie osób troszczących się o zdrowie, a powodów, dla których warto włączyć je do diety, jest sporo. O leczniczej mocy tej rośliny decydują m.in. związki czynne, obecne w liściach karczocha. Są to m.in. pochodne kwasu kawoilochinowego oraz flawonoidy, dzięki którym ta roślina lecznicza może skutecznie wspierać nas w walce o zdrowie.
Wiadomo, że karczochy mają rewelacyjny wpływ na prace wątroby, co jest zasługą ich żółciotwórczych właściwości. Karczochy są jednocześnie bardzo dobrym źródłem witaminy PP, a zdrowa dieta z ich udziałem może odegrać istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Mniej problemów ze złym cholesterolem, łatwiejsze odchudzanie – oto kolejne powody, dla których warto włączyć karczochy do swego menu.
Zdrowa dieta z takim dodatkiem może nam jednocześnie zapewnić skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami, które są jedną z głównych przyczyn problemów z przedwczesnym starzeniem się. A że karczochy kuszą ciekawym smakiem, a przepisy na dania z ich udziałem stają się coraz bardziej popularne, włączenie ich do diety nikomu z nas nie powinno sprawić większych problemów.
